Besturingssoftware update verbaast gebruiker

Bladel, 16 april 2012 – Na een update van de perslijnbesturing met daarin een BOA voorverdichter kreeg KSE een totaal verbaasde gebruiker aan de lijn: “Voorheen gebruikten we de BOA vaak alleen als mixer, omdat de BOA anders steeds vast liep. We hadden het eerst niet eens in de gaten maar nu lopen bijna alle producten ineens zonder problemen met BOA. Hoe kan dat? Er is niets veranderd aan de installatie?”

KSE Process Technology, de naam zegt het al, automatiseert vanuit het proces. Metingen aan het proces moeten goed gebeuren. Een uitgemiddeld wegergewicht lijkt mooi en stabiel maar niet accuraat en voor doseren onbruikbaar. De jarenlange praktijkervaring leert dat sommige delen of machines van het productieproces autonoom zijn, maar de meeste processen worden beïnvloed door omringende processen. Een weger kan niets zonder een doseerinstrument en de hoeveelheid toe te voegen stoom om een juiste eindtemperatuur te bereiken is sterk afhankelijk van de ingangstemperatuur.

BOA compactor
Figuur 1. BOA compactor van PTN (uniek alternatief voor dubbel persen of expanderen)

 

 

 

 

“Door meer en meer naar het totaal te kijken hebben we de laatste jaren een sprong vooruit gemaakt in procescontrole. Voor de gebruiker resulteert de betere procesbeheersing in een hogere overall output, constantere betere kwaliteit en rust op de werkvloer”, aldus consultant Lukas Bruijnel.

Het antwoord naar de verbaasde gebruiker luidde dan ook: “Goed meten en meetgegevens goed analyseren en interpreteren, naar de totale lijn kijken en dan de software de juiste beslissing laten maken. Gemakkelijk toch!”.